Povećana nutritivna vrijednost i zaštita prehrambenih proizvoda biokompatibilnim nanočesticama"
Principal investigator
Cilj projekta "Povećana nutritivna vrijednost i zaštita prehrambenih proizvoda biokompatibilnim nanočesticama"
je izrada tehnološki razvijenog funcionalnog prototipa biokompatibilnih NČ s ugrađenim flavonoidima kao
tehnološki razvijenog rješenja koje do danas nije prisutno na tržištuje sa svrhom povećanja nutritivnih
vrijednosti i produženju vremenskog roka trajanja prehrambenih proizvoda primjenom biokompatibilnih
nanočestica (NČ) napunjenih antioksidansima. Ostali ciljevi su povezivanjei znanosti i prehrambene industrije,
te gospodarski razvoj, daljnje istraživanje u navedenom području te komercijalizacija rezultata projekta.
Rezultati istraživanja imali bi višestruke pozitivne učinke: u smanjenju bacanja prehrambenih proizvoda zbog
isteka roka trajanja u doma'instvu, proizvodnji, pakiranju, skladištenju i transportu, u smanjenju emisije
stakleničkih plinova koji doprinose klimatskim promjenama.