Precizno određivanje doze ionizirajućeg zračenja u namirnicama
- Farmaceutska industrija
- Medicina
- Prehrambena industrija
- Kemijska i petrokemijska industrija
KONZERVIRANJE IONIZIRAJUĆIM ZRAČENJEM
Konzerviranje mnogobrojnih namirnica radi se postupkom izlaganja namirnica inoizirajućem zračenju. Iako u hrvatskoj takav način sterilizacije nije u vrlo širokoj upotrebi mnogobrojne namirnice koje se uvoze (kao npr. školjke i rakovi, papar ili piletina) ili sastojci namirnica češto su sterilizirani baš tim načinom. Načini konzerviranja inoizirajućim zračenjem određeni su posebnim pravilnikom: Pravilnik o hrani podvrgnutoj ionizirajućem zračennju (NN 38/2008), a također i odgovarajućom legislativnom Europske unije (CELEX 31999L0002 & CELEX 31999L0003)
ODREĐIVANJE DOZE IONIZIRAJUĆEG ZRAČENJA U NAMIRNICAMA
Znanjem akumuliranim dogogodišnjim radom u ovom području, i uz pomoć vrhunske znanstvene laboratorijske opreme, Laboratorij za magnetske rezonancije, Zavoda za fizičku kemiju, Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu omogućava vrlo precizno određivanje doze ionizirajućeg zračenja u namirnicama znanstveno priznatim metodama.
Kontrolno određivanje doze u uzorku može biti od interesa uvoznicima, prodavačima ali i potrošačima takvih namirnica.
PONUDA USLUGE
Tvrtke zainteresirane za usluge određivanja doze ionizirajućeg zračenja u namirnicama te za pripadajuće znanje i iskustvo znanstvenika u obliku stručnog mišljenja, neka se slobodno obrate Institutu „Ruđer Bošković“.
Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.
Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.