Antioksidacijska aktivnost lignana
Ovom studijom želimo povezati eksperimentalne i teorijske rezultate antioksidacijske aktivnosti u bezalkoholnim pićima i utvrditi njihovu korelaciju. Antioksidacijsku aktivnost eksperimentalno ćemo odrediti u bezalkoholnim pićima kojima je u određenim koncentracijama dodani lignani s DPPH (2,2-difenil-1-pikrilhidrazil) i usporediti s kvercetinom i vitaminom E. Antioksidacijsku aktivnost spojeva povezat ćemo sa strukturama i strukturnim parametrima koji će se računati na semi-empirijskom nivou PM6 i PM7, te po potrebi i na DFT (density functional theory) nivou, te će se za više spojeva i statističkim postupcima odrediti njihovu ovisnost. Potom ćemo se usredotočiti na redoks svojstva, a posebice za prijenos vodika na slobodni radikal koji nastaje u stanju oksidativnog stresa stanice. Kvantno-kemijske izračune usporedit ćemo sa strukturama spojeva, te istražiti i predložiti moguće mehanizme djelovanja. Očekujemo da će predložena istraživanja rezultirati korisnim saznanjima, koja bi mogla poslužiti nutricionistima i liječnicima u kreiranju proizvoda obogaćenih lignanima.