Prijeđite na glavni sadržaj

Osjetljivost komercijalno važnih školjkaša u akvakulturi istočnog dijela Jadrana na promjene okolišnih uvjeta

Tip projekta
Znanstveno-istraživački projekti
Program
Istraživački projekti
Financijer
Hrvatska zaklada za znanost
Datum početka
1.1.2020.
Datum završetka
31.12.2023.
Status
Završen
Iznos financiranja
999288 HRK
Više informacija

Komercijalna akvakultura mediteranske dagnje Mytilus galloprovincialis i europske plosnate kamenice Ostrea edulis prevladava na području istočnog Jadrana. Budući da se proizvodnja školjkaša tradicionalno odvija u in situ uvjetima, njihove odlike u potpunosti ovise o okolišnim uvjetima. Zbog navedenog razloga, uspješnost uzgoja školjkaša zahtijeva obuhvatnije znanje o čimbenicima koji mogu nepovoljno utjecati na kvalitetu krajnjeg proizvoda. Tipična obilježja obalnih područja Jadrana pogodnih za akvakulturu školjkaša su prostorna i vremenska heterogenost hidroloških uvjeta i razine hranjivih tvari, a u današnje vrijeme i sve veći rizik uvjetovan izlaganjem kemijskim zagađivalima dospjelih s kopna. Svi navedeni čimbenici, pojedinačno ili u sprezi, mogu potaknuti fiziološki stres školjkaša u uzgoju. Osim toga, zbog iznimno velike sposobnosti filtriranja školjkaši u velikoj mjeri nakupljaju mikroorganizme koji se nalaze u vodenom stupcu. Zbog učestale pojavnosti i abundancije u obalnim vodama, bakterije roda Vibrio izazivaju veliku pozornost. Epidemije uzrokovane izlaganjem patogenim vrstama vibrija u morskoj vodi i konzumacijom kontaminiranih školjkaša ili blago termički obrađenih od globalnog je javno zdravstvenog značaja. No, povezanost lokalnog okoliša sa mikrobnom zajednicom školjkaša u uzgoju istočne obale Jadrana je neostatno dokumentirana. Cilj predstavljenog istraživanja, temeljenog na in situ eksperimentu, je utvrditi kako lokalne promjene okolišnih uvjeta utječu na odlike školjkaša u uzgoju i posljedično na strukturu njihove mikrobne zajednice i podložnost kolonizaciji patogenih vrsta vibrija. Navedeni aspekt će biti od ključne važnosti za produktivnost i održivost akvakulture školjkaša u Jadranu, a naročito u svjetlu nepovoljnog učinka globalnih klimatskih promjena u sprezi sa sve intenzivnijim antropogenim pritiscima predviđenim u bliskoj budućnosti.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.