Osjetljivost komercijalno važnih školjkaša u akvakulturi istočnog dijela Jadrana na promjene okolišnih uvjeta
Glavni istraživač
Komercijalna akvakultura mediteranske dagnje Mytilus galloprovincialis i europske plosnate kamenice Ostrea edulis prevladava na području istočnog Jadrana. Budući da se proizvodnja školjkaša tradicionalno odvija u in situ uvjetima, njihove odlike u potpunosti ovise o okolišnim uvjetima. Zbog navedenog razloga, uspješnost uzgoja školjkaša zahtijeva obuhvatnije znanje o čimbenicima koji mogu nepovoljno utjecati na kvalitetu krajnjeg proizvoda. Tipična obilježja obalnih područja Jadrana pogodnih za akvakulturu školjkaša su prostorna i vremenska heterogenost hidroloških uvjeta i razine hranjivih tvari, a u današnje vrijeme i sve veći rizik uvjetovan izlaganjem kemijskim zagađivalima dospjelih s kopna. Svi navedeni čimbenici, pojedinačno ili u sprezi, mogu potaknuti fiziološki stres školjkaša u uzgoju. Osim toga, zbog iznimno velike sposobnosti filtriranja školjkaši u velikoj mjeri nakupljaju mikroorganizme koji se nalaze u vodenom stupcu. Zbog učestale pojavnosti i abundancije u obalnim vodama, bakterije roda Vibrio izazivaju veliku pozornost. Epidemije uzrokovane izlaganjem patogenim vrstama vibrija u morskoj vodi i konzumacijom kontaminiranih školjkaša ili blago termički obrađenih od globalnog je javno zdravstvenog značaja. No, povezanost lokalnog okoliša sa mikrobnom zajednicom školjkaša u uzgoju istočne obale Jadrana je neostatno dokumentirana. Cilj predstavljenog istraživanja, temeljenog na in situ eksperimentu, je utvrditi kako lokalne promjene okolišnih uvjeta utječu na odlike školjkaša u uzgoju i posljedično na strukturu njihove mikrobne zajednice i podložnost kolonizaciji patogenih vrsta vibrija. Navedeni aspekt će biti od ključne važnosti za produktivnost i održivost akvakulture školjkaša u Jadranu, a naročito u svjetlu nepovoljnog učinka globalnih klimatskih promjena u sprezi sa sve intenzivnijim antropogenim pritiscima predviđenim u bliskoj budućnosti.