Prijeđite na glavni sadržaj

Regulacija popravka dvolančanog loma u genomu bakterije Escherichia coli

Glavni istraživač

Tip projekta
Znanstveno-istraživački projekti
Program
Istraživački projekti
Financijer
Hrvatska zaklada za znanost
Datum početka
15.3.2020.
Datum završetka
14.8.2024.
Status
Završen
Iznos financiranja
965750 HRK

Dvolančani lom u molekuli DNA (DL) je letalan ako se ne popravi, a njegov neprecizni popravak dovodi do mutacija i genomskih rearanžmana, što kod ljudi može uzrokovati nastanak raka i prerano starenje. Popravak DL-a je evolucijski konzerviran pa se proučava na modelnim organizmima kao što je bakterija Escherichia coli. DL se u bakteriji E. coli popravlja procesom homologne rekombinacije (HR), kopiranjem s intaktne homologne regije. HR-u vrši jednolančana regija s 3′-krajem, koja nastaje uklanjanjem komplementarnog lanca procesom nazvanim resekcija DL-a. Resekciju u bakteriji E. coli vrši helikaza/nukleaza RecBCD, koja odvija DNA i degradira oba odvijena lanca. Interakcijom sa slijedom Chi u procesiranoj DNA RecBCD prekida degradaciju lanca s 3′-krajem, te na njega polimerizira rekombinazu RecA. Ovaj projekt se bavi do sad nekarakteriziranim aspektima popravka DL-a u bakteriji E. coli. Koristeći genetičke, molekularno biološke i bioinformatičke metode, proučavati ćemo sintezu i ulogu esencijalnog proteina SSB u popravku DL-a, posebno pri ilegitimnoj rekombinaciji. Također, nastavit ćemo naše proučavanje uloge egzonukleaza u popravku DL-a, a i njihove filogenetske odnose i distribuciju u bakterijama. Uz to, utvrditi ćemo da li se obrada DL-ova u bakteriji E. coli vrši jednokratnim ili višekratnim vezanjem helikaza na krajeve DNA, te također ulogu proteina RecA u interakciji RecBCD-a sa slijedom Chi. Od projekta se očekuje da produbi spoznaje o mehanizmima regulacije popravka DL-ova u genomu bakterije E. coli. S obzirom na konzerviranost popravka DL-a, ovo istraživanje može imati medicinski značaj u smislu razvoja spoznaja o nastanku raka i njegovom liječenju. Medicinsko značenje projekta može proizaći i iz boljeg razumijevanja bakterijskih obrambenih mehanizama pri interakciji s ljudskim domaćinom, koji utječu na bakterijsku patogenost i otpornost na antibiotike.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.