Transfer tehnologije patentiranih gelatora u prehrambenu industriju
Glavni istraživač
Projekt predstavlja provjeru mogućeg transfera tehnologije intelektualnog vlasništva IRBa u prehrambenu industriju. Pronalazak rješenja kojim će se zdravije tekuće ulje efikasno prevesti u čvrsto stanje i zamijeniti upotrebu palmine masti koja se koristi za skrutnjavanje 50% prerađenih prehrambenih proizvoda, predstavlja izazov današnjice. Cilj projekta je izraditi prototip više i visoke razine (TRL 5-6) koji sadrži patentirane gelatore ulja u prehrambenim namazima pripravljenim bez palmine masti s dodatkom nutritivno zdravijeg jestivog ulja. Cilj projekta je demonstrirati izvedivost u operativnom okruženju pilotiranjem u prehrambenoj industriji na razini TRL 6-7. Smanjenjem udjela palmine masti u prerađenim prehrambenim proizvodima doprinosi se poboljšanju zdravstvenog aspekta proizvoda, zatim ekološkom aspektu smanjenjem eksploatacije palminog drveća, socijalnom aspektu, potiče se lokalno gospodarstvo, održivost te prosperitet proizvođača i krajnjih korisnika (kupaca) proizvoda.