Prijeđite na glavni sadržaj

HRZZ: Pelud u Jadranskom moru: dinamika unosa, kemijska karakterizacija i utjecaj na primarnu produkciju (POLLMAR)

Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Iznos financiranja
131.395,59
EUR
Datum početka
20.12.2023.
Datum završetka
19.12.2027.
Status
Aktivan

Scenariji budućih klimatskih promjena predviđaju da će se koncentracije peludi u zraku povećati jer se vrijeme oprašivanja biljaka produljuje zbog povećanih koncentracija CO2 u atmosferi i viših temperatura. Interakcije kopna i mora postat će intenzivnije, a budući da pelud sadrži značajnu količinu organskih hranjivih tvari, jedan je od alohtonih unosa u prirodne vode koji može promijeniti dinamiku ekosustava. Iako je unos peludi u slatkovodne sustave (osobito jezera) vrlo dobro proučen, nema informacija o utjecaju unosa peludi na primarnu proizvodnju u moru, koja čini bazu morske trofičke piramide. Fenomen žute morske površine dokumentiran je posljednjih godina duž jadranske obale od Kvarnera, Šibenika, Splita do Dubrovnika, a ne zna se koliko dugo pelud ostaje na površini, koliko se širi u dubinu i kakve posljedice ima u morskoj vodi. Interdisciplinarni projekt POLLMAR okupit će stručnjake iz atmosferskih kemije, aerobiologije, biogeokemije mora i oceanologije kako bi po prvi put proučavali unos peludi iz zraka u obalna područja srednjeg Jadrana tijekom glavne sezone oprašivanja od veljače do srpnja. Laboratorijskim eksperimentima istražit će se dinamika pucanja različitih peludnih zrnaca u uvjetima morske i bočate vode te će se identificirati i kvantificirati organski peludni materijal i karakterizirati onečišćivala koji se adsorbiraju na površini peludi. Provest će se mikrokozmos eksperiment inkubacije morske vode sa prikupljenim peludnim zrncima u usporedbi s otopljenim organskim peludnim tvarima koji će razjasniti utjecaj donosa peludi na primarnu proizvodnju. Ovo istraživanje je relevantno za Jadransko more, ali i druga oligotrofna obalna područja Sredozemlja koja mogu brzo reagirati na okolišni stres, a posebno na povremene i prekomjerne unose hranjivih tvari s kopna i iz atmosfere.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.