Prijeđite na glavni sadržaj
Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Iznos financiranja
999000
Datum početka
1.2.2021.
Datum završetka
31.1.2025.
Status
Aktivan
Više informacija

Mikroorganizmi podržavaju kompleksne ekosustave održivim korištenjem sunčeve svjetlosti, vode, zraka i minerala kroz bezbrojne funkcije kao što su oksidacija i proizvodnja vodika, fiksacija CO2 i N2, metanogeneza i metanotrofija, fotosinteza i još mnogo toga.

Nedavne globalne promjene sugeriraju da je Zemlja sada ušla u još jednu posebnu geološku eru, Antropocen, gdje neosporivo možemo identificirati dubok utjecaj ljudi na Zemlji, uključujući atmosferu, oceane i zemlju.

Iako slatke vode čine samo oko 2,5% ukupnih vodenih masa Zemlje, jezera i drugi slatkovodni ekosustavi, osim što su glavni izvori pitke vode, neizmjerno su važni za globalni proračun ugljika i osjetljivi su pokazatelji globalnih i regionalnih promjena okoliša. Iako slatke vode čine oko 2,5% ukupne vode na Zemlji, jezera i druge unutarnje vode, osim što su glavni resursi pitke vode, nesrazmjerno su važni za globalni proračun ugljika i osjetljivi pokazatelj globalnih i regionalnih promjena u okolišu. Jezera emitiraju značajne količine stakleničkih plinova, posebno metana, stakleničkog plina koji je i dvadeset puta snažniji od ugljičnog dioksida.

Procjenjuje se da ukupna emisija slatkovodnih stakleničkih plinova čini oko 22% ukupne globalne emisije metana i oko tri četvrtine svih prirodnih emisija. U Hrvatskoj su jezera vrlo ranjiva i izložena snažnom okolišnom i antropogenom utjecaju. Korištenjem najnovijih tehnologija u projektu MALENA želimo razumjeti značaj mikroba u kruženju metana u istraživanim jezerima. Rezultati ovog višefaznog projekta će dati značajne odgovore za funkcioniranje jezera kao i identifikaciju najznačajnijih igrača u kruženju metana.

Konačno, cilj nam je formirati skupinu znanstvenika u mikrobnoj ekologiji globalnih promjena, jer očigledno da rješenja ekoloških problema i naše budućnosti zahtijevaju holistički pristup donošenju odluka, neosporno uključujući nova znanja o važnosti mikroorganizama.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.