15. međunarodna konferencija o akvakulturi, HGK, Hotel Lav, Vukovar, 2.–4. travnja 2025.
Na 15. međunarodnoj konferenciji o akvakulturi, HGK, Hotel Lav, Vukovar, 2.–4. travnja 2025. dr. sc. Bojan Hamer prezentirao je recentna istraživanja kvalitete dagnji i hidrografskih uvjeta u Limskom zaljevu (2008. – 2024.) uz osvrt na najčešće korištene metode izračune indeksa kondicije (CI, MYw, MYc i SI), analizu osnovnog kemijskog i nutritivnog sastava mesa dagnji te usporedbu rezultata indeksa kondicije i osnovnog kemijskog sastava tzv. Limske dagnje s dostupnim relevantnim podacima iz literature za Jadran i Sredozemno more. Namjera provedenih istraživanja je procjena potencijalne tržišne vrijednosti dagnji na temelju indeksa kondicije i nutritivnog sastava kao pokazatelja kvalitete u svrhu stvaranja podloge za izradu dokumentacije potrebne za pokretanje postupka dobivanja oznake izvornosti-Limska dagnja.
Navedena istraživanja obavljena su u sklopu ERA-NET BlueBio projekta financiranog od strane HrZZ-a - „MuMiFaST-Mussel Mitigation Feeds and Supply System Technological Development / Ublažavanje utjecaja antropogenih aktivnosti zahvaljujući uzgoju dagnji i tehnološkom razvoju sustava opskrbe hranom za životinje (2021. – 2024.) i suradnje s Upravnim odjelom za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije.
Rezultati istraživanja objavljeni su u prvom hrvatskom časopisu o mesu, u članku Hamer i sur., (2025) - Pokazatelji kvalitete dagnji iz uzgoja: studija na primjeru uzgajališta u Limskom zaljevu, MESO, 27(1); 34-46.
Konferencija o akvakulturi je važan susret znanstvenika, gospodarstvenika iz sektora akvakulture, državne administracije i ostalih dionika iz Republike Hrvatske, EU i susjednih zemalja, gdje se u međusobnom dijalogu potiče bolja suradnja kao i sinergija u rješavanju izazova i stvaranja boljih uvjeta za razvoj sektora akvakulture. Posvećena je prikazu trenutnog stanja i utvrđivanja bitnih strateških, tehnoloških, gospodarskih i znanstvenih spoznaja i rješenja nužnih za uspješan razvoj akvakulture, te rasprava izazova s kojima se ovaj značajni gospodarski sektor suočava u poslovanju.
