Prijeđite na glavni sadržaj

15. međunarodna konferencija o akvakulturi, HGK, Hotel Lav, Vukovar, 2.–4. travnja 2025.

17.4.2025.

Na 15. međunarodnoj konferenciji o akvakulturi, HGK, Hotel Lav, Vukovar, 2.–4. travnja 2025. dr. sc. Bojan Hamer prezentirao je recentna istraživanja kvalitete dagnji i hidrografskih uvjeta u Limskom zaljevu (2008. – 2024.) uz osvrt na najčešće korištene metode izračune indeksa kondicije (CI, MYw, MYc i SI), analizu osnovnog kemijskog i nutritivnog sastava mesa dagnji te usporedbu rezultata indeksa kondicije i osnovnog kemijskog sastava tzv. Limske dagnje s dostupnim relevantnim podacima iz literature za Jadran i Sredozemno more. Namjera provedenih istraživanja je procjena potencijalne tržišne vrijednosti dagnji na temelju indeksa kondicije i nutritivnog sastava kao pokazatelja kvalitete u svrhu stvaranja podloge za izradu dokumentacije potrebne za pokretanje postupka dobivanja oznake izvornosti-Limska dagnja.

Navedena istraživanja obavljena su u sklopu ERA-NET BlueBio projekta financiranog od strane HrZZ-a - „MuMiFaST-Mussel Mitigation Feeds and Supply System Technological Development / Ublažavanje utjecaja antropogenih aktivnosti zahvaljujući uzgoju dagnji i tehnološkom razvoju sustava opskrbe hranom za životinje (2021. – 2024.) i suradnje s Upravnim odjelom za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije.

Rezultati istraživanja objavljeni su u prvom hrvatskom časopisu o mesu, u članku Hamer i sur., (2025) - Pokazatelji kvalitete dagnji iz uzgoja: studija na primjeru uzgajališta u Limskom zaljevu, MESO, 27(1); 34-46.

Konferencija o akvakulturi je važan susret znanstvenika, gospodarstvenika iz sektora akvakulture, državne administracije i ostalih dionika iz Republike Hrvatske, EU i susjednih zemalja, gdje se u međusobnom dijalogu potiče bolja suradnja kao i sinergija u rješavanju izazova i stvaranja boljih uvjeta za razvoj sektora akvakulture. Posvećena je prikazu trenutnog stanja i utvrđivanja bitnih strateških, tehnoloških, gospodarskih i znanstvenih spoznaja i rješenja nužnih za uspješan razvoj akvakulture, te rasprava izazova s kojima se ovaj značajni gospodarski sektor suočava u poslovanju.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.