Prijeđite na glavni sadržaj

MuMiFaST- ublažavanje utjecaja antropogenih aktivnosti korištenjem dagnji i tehnološki razvoj sustava opskrbe hrane

MuMiFaST- ublažavanje utjecaja antropogenih aktivnosti korištenjem dagnji i tehnološki razvoj sustava opskrbe hrane
Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Iznos financiranja
86.730,00
EUR
Datum početka
1.10.2021.
Datum završetka
30.9.2024.
Status
Završen
Više informacija

IRB KOORDINATOR

Projekt MuMiFaST okuplja europske stručnjake s ciljem istraživanja lanca vrijednosti povezanog s nedovoljno razvijenom (nekomercijalnom), neujednačenom biomasom dagnji, u usporedbi s dagnjama koje se standardno koriste za ljudsku prehranu. Bilo da se radi o razvoju nove industrije koja koristi manje (nekomercijalne) dagnje, ili o unaprjeđenju postojeće proizvodnje s naglaskom na heterogenu biomasu, ovaj morski resurs može se uzgajati na održiv način te pokazuje velik potencijal kao visokokvalitetna stočna hrana i dodatak u nutritivno vrijednim prehrambenim proizvodima.

Ključne potrebe za inovacijama u ovom području odnose se na obradu i preradu velikih količina dagnji različitih dimenzija (komercijalne – nekomercijalne), kako bi se postigli standardi kvalitete potrebni za industriju hrane vezanu uz akvakulturu. Kroz ovaj projekt, partneri će razviti napredna rješenja unutar opskrbnog sustava lanaca vrijednosti plave bioekonomije, koristeći mitigacijske dagnje u fazama tehnološke spremnosti od TRL 3 do 6. Cilj je dokazati koncept novih pristupa smanjenju otpada i potpunom iskorištavanju biomase za proizvodnju visokokvalitetnih sastojaka povezanih s akvakulturom. Primjena ovog modela korištenja nekomercijalnih dagnji u širem europskom kontekstu bit će istražena kroz suradnju projektnih partnera i uključivanje relevantnih dionika.

Ciljevi projekta MuMiFaST – Institut Ruđer Bošković, Centar za istraživanje mora (PP6)

- iskorištavanje filtracijske sposobnosti dagnje M. galloprovincialis u svrhu pročišćavanja, bioremedijacije vodenog stupca mora,

- uzgoj dagnji, stvaranje korisne biomase i proizvodnja dagnjinog „brašna”, - povećanje iskoristivosti vankoncesijskih uzgojnih područja školjkaša,

- korištenje opterećenog priobalnog mora te nedoraslih i/ili neujednačenih jedinki dagnji.

Aktivnosti na projektu - Institut Ruđer Bošković, Centar za istraživanje mora (PP6)

Hrvatski nositelj projekta (PP6) provodi aktivnosti praćenja očekivanog pozitivnog učinka dagnji na pročišćavanje obalnog područja mora – lokacija Cuvi ispust komunalnih otpadnih voda grada Rovinja. Također, provodi istraživanja na ribama „Učinak komercijalne hrane obogaćene dodatkom dagnjinog brašna na prirast i vitalnost orade Sparus aurata tijekom zimskog i ljetnog perioda. Kako bi se proveli navedeni pokusi,  osnovano je CIM povjerenstvo za dobrobit životinja u sklopu LMNB-a te je opremljen i registriran objekt za eksperimentalni rad sa morskom ribom – BioLab (HR-POK-029, Rješenje Ministarstva poljoprivrede uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane).

Provedena istraživanja

-          Analiza sedimenata i možebitnih zagađivala (teški metali, PAH, PCB, mikroplastika) na istraživanom području UPOV Cuvi i Limski zaljev (uzgajalište školjkaša)

-          Praćenje rasta dagnji, njihovog osnovnog kemijskog sastava i sastava masnih kiselina, kao i analiza možebitnih zagađivala,

-          Praćenje oceanografskih uvjeta u okolišu (CTD sonda),

-          Analiza rasta, indeksa kondicije i vitalnosti dagnji ovisno o uvjetima u okolišu,

-          Analiza oblika, čvrstoće i mineralnog sastava ljuštura uzgojenih dagnji,

-          Genetičke analize mtDNA and nuklearnih markera Me15/15 i preCol-D

-          Proizvodnja biomase – dagnjinog brašna za provođenje pokusa hranjenja riba

-          Pokus hranjenja ribe orade Sparus aurata komercijalnom hranom obogaćenom dagnjinim brašnom tijekom niskih (zimskih) i visokih (ljetnih) temperatura.

Suradnici

Prof. Jens Kjerulf Petersen, DTU Aqua, Section for Coastal Ecology, Danish Shellfish Centre.

Prof. Cathal O'Donoghue, National University of Ireland, Galway, Socio-Economic Marine Research Unit.

Dr. Ramya Preethi Surendran, NORCE Norwegian Research Center Environment.

Klaus Astrup Nielsen, Hedeselskabet - Blå biomasse AS.

Dr. Jessica Jaxion-Harm, TripleNine Group.

Bjørn Aspøy, Smart Farm AS.

Dr. Harald Sveier Lerøy, Seafood Group AS.

Centar za istraživanje mora

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.